اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷
اقتصاد ایران در سال ۹۷ به مانند سالهای گذشته نخواهد بود. خروج آمریکا از برجام و به تبع آن خروج برخی از شرکتهای اروپایی مانند توتال از قراردادهایشان با ایران کاهش سرمایهگذاری را در بخش نفتی بهجای خواهد گذاشت. از طرفی همانند سالیان گذشته اقتصاد ایران در سال ۹۷ نیز با معضلاتی مانند نرخ بیکاری، میزان بهرهوری، رشد اقتصادی، رشد و میزان سرمایهگذاری و تلاطم بازار ارز درگیر خواهد بود. در این یادداشت سعی داریم چالشها و فرصتهای اقتصاد ایران در سال ۹۷ را بررسی کرده و دورنمایی از آن داشته باشیم.
خروج آمریکا از برجام
شاید مهمترین اتفاق اقتصاد ایران در سال ۹۷ خروج ایالات متحده از معاهده برجام باشد. در طی سالیان ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۴ اقتصاد ایران دچار رکود عمیقی شد و معاهده برجام و رفع تحریمها علیه ایران و استفاده دولت و بخش خصوصی باعث شده بود ایران از رکود اقتصادی خارج شود و رشد اندک اقتصادی بهدست بیاورد. انتظار آن بود که رشد اقتصاد ایران در سال ۹۷ روند افزایشی ثابتی داشته باشد که باوجود خروج آمریکا از برجام این رشد کمی دچار رکود خواهد شد اما اقتصاد ایران در سال ۹۷ را به خطر نخواهد انداخت.
کاهش سرمایه گذاری خارجی
یکی از اثرات خروج آمریکا از برجام کاهش سرمایهگذاری خارجی و اروپاییها و آمریکاییها در ایران خواهد بود. از آنجایی که شرکتهای آمریکایی در ایران سرمایهگذاری نکردهاند و شرکتهای چینی توانایی پر کردن جای شرکتهای اروپایی را دارند، انتظار میرود در این زمینه کاهش چشمگیری اتفاق نیفتد و به جای تجارت با اروپا، تجارت با چین و کشورهای شرق آسیایی در اولویت قرار بگیرد.
از دیگر معضلات اقتصاد ایران در سال ۹۷ روند کند سرمایهگذاری و نرخ پایین رشد موجودی سرمایه خالص خواهد بود. این مسئله یکی از عوامل افزایش نرخ بیکاری و کاهش درآمد خانوار ایرانی خواهد شد و امید است با افزایش حضور بخش خصوصی در اقتصاد و رفع موانع سرمایهگذاری خارجی٬ ارتقاء محیط کسبوکار و توسعه و پرورش بازار سرمایه این معضل را مدیریت کرد و شرایط ایران و سرمایهگذاری را بهبود بخشید.
شرکت سپاهان همراه ، یکی از تخصصیترین شرکتهای خدمات صادرات و واردات کشور دارای دفتر چین و گوانژو است که میتواند درلحظه تراکنشهای مالی و اقتصادی شما را با نرخ روز ارز انجام دهد و مراحل انبار بار در مبداء و ارسال و مراحل ترخیص کالا از گمرک را برای شما انجام دهد. شما به راحتی میتوانید خرید، انبار، ارسال و ترخیص کالا را در سریعترین حالت خود با شرکت سپاهان همراه را داشته باشید.
ثبات اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷
اقتصاد ایران در سالیان اخیر به جز نوسانات اخیر بازار ارز ثبات قابل توجهی داشته و اقتصاد کلان کشور دیگر شاهد آشفتگی و عدم ثبات سالیان ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ نیست. از همین رو انتظار میرود که دولت تلاش مضاعفی را در حفظ این ثبات داشته باشد و فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری و برنامههای بلندمدت اقتصادی است. با ثبات بازار ارز و مدیریت صحیح بانک مرکزی بر واردات و صادرات و خروج ارز از کشور میتوان امیدوار بود که ثبات پایدار اقتصاد ایران در سال ۹۷ را مشاهده کرد.
رشد اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷
طبق پیشبینی صندوق بینالمللی پول، اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷ رشدی ۴ درصدی خواهد داشت و با تورمی ۱۲٫۱ درصدی مواجه میشود. در جدیدترین گزارش صندوق بینالمللی پول اقتصاد ایران روندی روبه رشد را طبق آمارهای بینالمللی پیش خواهد گرفت. همچنین به گزارش مرکز آمار ایران، نرخ رشد اقتصادی ۹ ماه اول سال ۱۳۹۶، ۴٫۴ درصد و بدون نفت ۴٫۷ درصد اعلام شده و پیشبینی میشود این رشد در سال ۹۷ ادامه داشته باشد.
بهبود روابط خارجی
بهبود روابط اروپایی ایران پس از خروج آمریکا از برجام و حفظ تراکنشهای بانکی و مالی در بلندمدت موجب ثبات اقتصادی و رشد مداوم اقتصادی خواهد شد. در همین مدت اندک سران کشوران اروپایی ۵+۱ و مقامات ایران بر حفظ برجام و تعهدات مالی برجام تأکید و اذعان داشتهاند که با خروج آمریکا روابط مالی خود را کاملاْ با ایران حفظ خواهند کرد. بهطور مثال پس از خروج آمریکا از برجام٬ روسیه در اقدامی حمایتی تعرفه گمرک اقلام ایرانی را ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش داد و همانطور که ذکر شد چین نیز مصمم به ادامه فعالیتهای اقتصادی و توسعه آن با ایران است.
تورم و بیکاری
در سالیان اخیر همواره جمعیت جوان بیکار بخش بزرگی از معضلات اقتصادی کشور بوده و در سالیان قبل از برجام بهدلیل تحریمهای هستهای تورمی مهارناشدنی را در کشور شاهد بودیم. دولت یازدهم و دوازدهم تلاش زیادی در مهار تورم داشت؛ بهطوری که کرباسیان وزیر اقتصاد و دارایی در جلسه با خبرنگاران در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۹۷ اعلام کرد: طبق آمار بانک مرکزی در سال ۹۶٬ نرخ تورم تک رقمی و ۸.۳ درصد بوده است و برای اولینبار شاهد سرمایهگذاری مثبت در کشور بودیم. وی همچنین به ایجاد ۸۰۰ هزار نفر اشتغال خالص طی سال گذشته اشاره کرد. آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی نشان از این دارد که وضعیت اقتصادی کشور رو به بهبود بوده و با هوشمندی میتوان مسائل و معضلات اقتصادی آینده ناشی از خروج آمریکا از برجام را مدیریت کرد و اقتصاد ایران در سال ۹۷ شاهد رشد اقتصادی مطلوبی باشد.
تحریمهای نفتی آمریکا
از دیگر معضلات اقتصاد ایران در سال ۹۷ تحریمهای نفتی آمریکاست که موجب میشود بازار نفتی ایران در اروپا دچار رکود بشود. در حال حاضر اروپا روزانه در حدود ۵۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد میکنند و در پی تحریمهای نفتی ایران این بازار را ازدست خواهد داد. پیشبینی میشود صادرات نفتی ایران سمتوسوی آسیا و جنوب شرقی آسیا را درپیش بگیرد و خلاء خرید کشورهای اروپایی را با افزایش صادرات به کشورهایی مانند هند٬ چین٬ مالزی و پاکستان را پر کند.
درنهایت اقتصاد ایران در سال ۹۷ دورنمایی مثبت دارد و با خروج آمریکا از برجام مسیر آسیا را پیش بگیرد و حجم مبادلات خارجی خود را با شرق آسیا افزایش دهد. با وجود پیشبینی تورم دورقمی انتظار میرود با رشد اقتصادی مثبت بیکاری کاهش یابد و اوضاع اقتصادی ثبات بیشتر و پایدارتری را در پیش روی خود ببیند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.