آشنایی با خواص زرشک
زرشک یکی از گیاهان دارویی پرمصرف است که قرنهاست که در طب سنتی برای درمان مشکلات گوارشی، عفونتها و مشکلات پوستی مورد استفاده قرار میگیرد. زرشک حاوی آنتیاکسیدانهایی است و به مدیریت شرایطی مانند دیابت، مبارزه با عفونتهای دندانی و درمان آکنه کمک میکند.
در ادامه به برخی از خواص زرشک اشاره میشود:
ارزش غذایی زرشک
زرشک ماده غذایی بسیار با ارزشی است که سرشار از کربوهیدراتها، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است. زرشک منبع عالی ویتامین C و آنتی اکسیدانها است که از بدن در برابر آسیبهای سلولی که میتواند باعث بروز بیماریهای قلبی و سرطان شود محافظت میکند. ۲۸ گرم زرشک حاوی کالری (۸۹ کیلوکاری)، پروتئین (۱ گرم)، چربی (۱ گرم)، کربوهیدرات (۱۸ گرم)، فیبر (۳ گرم)، ویتامین C (213 درصد از مقدار مورد نیاز روزانه) و آهن (۱۵ درصد از نیاز روزانه) است.
علاوه بر این، زرشک دارای روی، منگنز و مس است که از عناصر کمیاب هستند و نقش مهمی در ایمنی و پیشگیری از بیماریها ایفا میکند. رنگ قرمز زرشک ناشی از رنگدانه آنتوسیانین است که علاوه بر بسیاری از اثرات مفید، سلامت مغز و قلب را نیز تقویت میکند.
زرشک حاوی ترکیبات باارزش گیاهی است
زرشک حاوی ماده بربرین است که از خانواده آلکالوئید است. آلکالوئید گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که به دلیل اثرات درمانی آنها شناخته شدهاند. مطالعات نشان داده است که این ماده غذایی به عنوان یک آنتیاکسیدان قدرتمند عمل میکند و با آسیبهای سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد مبارزه میکند. همچنین، زرشک به کاهش قند خون، کلسترول و کاهش سرعت پیشرفت سلول های سرطانی کمک میکند، بعلاوه در مبارزه با عفونتها و اثرات ضد التهابی نقش بسزایی دارد.
استفاده از زرشک به کنترل دیابت کمک میکند
زرشک به دلیل میزان بالای بربرین آن نقش مهمی در کنترل دیابت دارد. دیابت بیماری مزمنی است که به دلیل وجود میزان بالای قند خون باعث بروز مشکلات بسیاری برای افراد میشود. تحقیقات نشان داده شده است که بربرین پاسخ سلولها به هورمون انسولین که میزان قند خون شما را تنظیم میکند بهبود میبخشد و نتیجه آن کاهش قند است. نتایج مطالعهای ۳ ماهه بر روی ۳۶ فرد بزرگسال مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که مصرف ۵/۱ گرم زرشک در روز منجر به کاهش قابل توجه ۲ درصدی هموگلوبین گلیکوزیله (A1c) – اندازهگیری میانگین کنترل قند خون شما در طی ۳ ماه گذشته- در مقایسه با مقادیر اولیه آزمایش شده است. یک مطالعه ۸ هفته دیگر در ۳۰ نفر مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که افرادی که روزانه ۲ میلی گرم عصاره میوه زرشک خشک مصرف کردهاند میزان هموگلوبین گلیکوزیله (A1c در مقایسه با گروه دارودرمانی به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
بهبود وضعیت گوارش
سیستم گوارشی سالم سنگ بنای سلامتی پر جنب و جوش است و به بدن امکان جذب کامل مواد مغذی را میدهد، همچنین مواد زائد را به طور کامل از بدن دفع میکند. آلکالوئیدهای تلخ موجود در زرشک دستگاه گوارش را تحریک و باعث تنظیم سیستم هضم مواد میشود و به ترشح صفرا کمک میکند که برای سلامتی کبد بسیار مفید است. بربرین موجود در گیاه زرشک همچنین به عنوان یک ملین خفیف عمل میکند و اثر زرشک در درمان یبوست را بهبود میبخشد. مطالعات نشان میدهد که زرشک در مقایسه آنتیبیوتیکهایی که باعث مشکلات گوارشی میشوند عملکرد بهتری دارد، که احتمالا به دلیل تاثیر آستریجنت یا قابض آن است. همچنین زرشک باکتریهای ایجاد کننده اسهال را بدون هیچ گونه عوارض جانبی منفی از بین میبرد.
بهبود برفک دهان
تحقیقات نشان میدهد که استفاده از ژل حاوی بربرین (ماده شیمیایی موجود در زرشک) میتواند باعث کاهش درد، قرمزی، از بین رفتن زخم در افراد مبتلا به زخم های کنکر یا برفک دهانی میشود.
اثر زرشک بر بهبود سندروم متابولیک
مصرف زرشک میتواند به جلوگیری از سندرم متابولیک کمک کند. این سندروم خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت را افزایش میدهد. همچنین، استفاده از زرشک در رژیم غذایی باعث محافظت بدن در برابر چاقی، قند خون بالا، کلسترول، تریگلیسیرید و فشار خون میشود. همه این موارد بیماریها ناشی از سندروم متابولیک هستند. مطالعهای ۸ هفته ای در ۴۶ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که نوشیدن ۲۰۰ میلی لیتر آب زرشک در روز به طور قابل توجهی باعث کاهش فشار خون، تریگلیسیرید، کلسترول و قند خون در مقایسه با گروه تحت نظر دارودرمانی شده است.
علاوه بر بهبود عوامل خطر ابتلا به سندرم متابولیک، زرشک میتواند به کاهش استرس اکسیداتیو در افرادی که قبلا این بیماری را داشتهاند نیز کمک کند. استرس اکسیداتیو ناشی از آسیب سلولها توسط مولکولهای واکنشی به نام رادیکالهای آزاد است. داشتن استرس اکسیداتیو بیش از حد و در عین حال نبود آنتیاکسیدان کافی برای مقابله با آن می تواند منجر به ایجاد بیماریهای قلبی و سایر مشکلات اساسی برای سلامت بدن شود. مطالعهای ۶ هفته ای در ۱۰۶ نفر فرد مبتلا به سندرم متابولیک نشان داد که مصرف ۶۰۰ میلیگرم زرشک خشک در روز به طور چشمگیری باعث کاهش استرس اکسیداتیو در مقایسه با افراد تحت درمان دارویی نشان داد.
اثر مصرف زرشک بر سلامت دندان
مطالعات نشان داده است که عصاره زرشک میتواند باعث جلوگیری از بروز التهاب شود، میزان بالای بربرین موجود در زرشک عامل اصلی اثر ضدالتهابی آن است. بنابراین، استفاده از زرشک میتواند در درمان بیماریهای التهابی دندان مانند التهاب لثه، که از طریق ایجاد پلاک، تورم و سوزش لثهها مشخص میشود موثر واقع شود. در مطالعهای در ۴۵ پسر بین ۱۱ تا ۱۲ سال مشخص شد که استفاده از ژل دندانی حاوی عصاره زرشک به مدت ۲۱ روز باعث کاهش پلاک و ورم لثه به میزان قابل توجهی بیشتر از گروه تحت درمان دارو بود.
عوارض جانبی احتمالی زرشک
مصرف مقدار زیاد زرشک ممکن است باعث استفراغ، اسهال، تشنج و افت خطرناک فشار خون، ضربان قلب و تنفس شود. بدون مشورت با پزشک خود آن را میل نکنید، به ویژه اگر داروهای ضد انعقاد خون (رقیق کننده خون)، داروی فشار خون، داروهای دیابت، قراصهای ادرارآور، آنتیبیوتیکها و آنتی هیستامینها را مصرف میکنید. زرشک ممکن است باعث کاهش یا افزایش اثربخشی داروهای مورد مصرف شما شود. به عنوان مثال، تحقیق منتشر شدهای در ژورنال اروپایی فارماکولوژی نشان داد که بربرین میزان داروی سیکلوسپورین A را در بیماران پیوند کلیه بالا میبرد. مصرف بیش از حد زرشک میتواند منجر به ایجاد ناراحتی در کلیه شود. علائم مشکلات کلیه عبارتند از: ادرار خونین، درد هنگام ادرار کردن، کمردرد یا معده و تب.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.