4 ماده روی برچسب غذایی که باید از آنها دوری کنید
در جامعه ما توجه به لیبل (برچسب) مواد غذایی و خواندن آن خیلی مرسوم نیست و یا دانش کافی در رابطه با اطلاعات ارائه شده در آن وجود ندارد. در مطلب پیشین به نحوه استفاده از اطلاعات جدول ارزش غذایی اشاره کردیم، در اینجا قصد داریم شما را با چند مورد از مواد تشکیل دهنده ناسالمی که ممکن است روی لیبل مواد غذایی دیده شوند، آشنا کنیم.
در جامعه ما توجه به لیبل (برچسب) مواد غذایی و خواندن آن خیلی مرسوم نیست و یا دانش کافی در رابطه با اطلاعات ارائه شده در آن وجود ندارد. در مطلب پیشین به نحوه استفاده از اطلاعات جدول ارزش غذایی اشاره کردیم، در اینجا قصد داریم شما را با چند مورد از مواد تشکیل دهنده ناسالمی که ممکن است روی لیبل مواد غذایی دیده شوند، آشنا کنیم.
چربی ترانس
چربیهای ترانس مصنوعی، در فرآیندی صنعتی به نام هیدروژنه کردن با افزودن هیدروژن به روغنهای مایع گیاهی با هدف تبدیل آنها به روغن جامد، تولید میشوند. این نوع چربیها، به منظور افزایش طول عمر محصول و تثبیت طعم آنها مورد استفاده قرار میگیرند. چربیهای با ساختار ترانس باعث افزایش تری گلیسرید و کلسترول بد شده و منجر به مسدود شدن رگهای قلب و افزایش احتمال سکته قلبی و سرطان میشوند.
بهترین راه دوری جستن از چربی ترانس، نخوردن غذاهای سرخ شده و فراوری شده است. همچنین توصیه میشود هنگام خرید مواد غذایی به لیبل آن دقت کنید و از خرید مواد غذایی که برچسب روغن هیدروژنه، نیمه هیدروژنه و یا روغن جامد دارند، بپرهیزید. همچنین مارگارین و روغنهای گیاهی را با روغنهای ارگانیک، روغن زیتون فرابکر و روغن نارگیل تصویه نشده تهیه شده به روش پرس سرد جایگزین کنید.
شیرین کنندههای مصنوعی
برخی ممکن است فکر کنند که مواد غذایی بدون شکر یا بدون کالری انتخابهای سالم تری هستند و به کاهش وزن و لاغری کمک میکنند. ولی چنانچه این مواد دارای شیرین کنندههای مصنوعی مانند آسپارتام، ساخارین، اسسولفام پتاسیم و یا نئوتام باشند، نه تنها ارزش غذایی نداشته بلکه اشتهای شما را هم افزایش میدهند و منجر به خوردن کربوهیدرات بیشتر و جمع شدن چربی در بدن و افزایش وزن میشوند. همچنین این ترکیبات ممکن است باعث بروز نارساییهایی مانند سر دردهای مزمن، مشکلات گوارشی، دیابت و واکنشهای آلرژیک شوند.
این نوع شیرین کنندهها در نوشابههای رژیمی، آدامسهای بدون شکر، ماستهای طعم دار و … ممکن است استفاده شوند. در هنگام خرید مواد غذایی رژیمی و بدون شکر به لیست مواد تشکیل دهنده آن توجه کنید و محصولاتی که از شیرین کنندههای طبیعی مانند عسل، شهد خرما و استویا در آنها استفاده شده است را خریداری کنید.
[edsanimate_start entry_animation_type= “fadeIn” entry_delay= “0” entry_duration= “0.5” entry_timing= “linear” exit_animation_type= “” exit_delay= “” exit_duration= “” exit_timing= “” animation_repeat= “1” keep= “yes” animate_on= “load” scroll_offset= “” custom_css_class= “”][edsanimate_end]
مونوسدیم گلوتامید
مونوسدیم گلوتامید، نمک آمینو اسید گلوتامات است که برای بهبود طعم مواد غذایی استفاده میشود. مصرف بیش از حد این ماده منجر به آسیب به مغز و سلولهای عصبی شده و سبب بروز یا تسریع نارساییهای تخریب کننده سیستم عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و … میشود. این ماده در غذاهای فراوری شده، سوپهای آماده، غذاهای یخ زده و گوشتهای فراوری شده وجود دارد. حتی اگر روی لیبل آنها ذکر نشده باشد، این ماده به عنوان یک محصول جانبی فرآوری مواد غذایی، در تمام غذاهای فراوری شده ممکن است وجود داشته باشد.
شربت ذرت با فروکتوز بالا
مادهای صنعتی است که برخلاف شکر معمول، ترکیبات قندی موجود در آن نیازی به شکسته شدن ندارند و به سرعت وارد سیستم گردش خون شده و باعث بالا رفتن سطح قند خون و ترشح هورمون انسولین و به دنبال آن بروز دیابت و اضافه وزن میشوند. فروکتوز یک نوع شکر است که تنها توسط کبد هضم میشود، بنابراین مصرف منظم آن منجر به ایجاد کبد چرب و آسیب دیدگی کبد نیز میشود.
این ماده در بسیاری از محصولات غذایی مانند نوشابهها، سسهای قرمز (کچاپ)، سسهای سالاد، آبنبات و فرآوردههای گوشتی فراوری شده وجود دارد. در هنگام خرید مواد غذایی به برچسب آن توجه کنید و از عبارات شربت ذرت با فروکتوز بالا (HFCS)، شربت ذرت (corn syrup) و یا شکر ذرت (corn sugar) دوری کنید.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.