VOD چیست و چه کاربردی دارد؟
VOD چیست ؟ VOD در واقع مخفف Video on Demand است و به فارسی به معنای ویدئو هنگام درخواست می باشد. سیستم های VOD یک فناوری IPTV هستند که توسط آن کاربران می توانند محتوای صوتی و تصویری شامل برنامه ها و فیلم ها را در زمان دلخواه خود از خانه و یا هر مکان دیگر به وسیله کامپیوتر، گوشی های موبایل یا تلویزیون تماشا کنند. در واقع VOD یک سیستم انعطاف پذیر است و با استفاده از آن دیگر نیازی نیست که یک برنامه را در زمان پخش سراسری آن تماشا کرد. این سرویس برای مشتریان همچنین امکان جلو زدن، عقب زدن و یا مکث برنامه را درست مثل پخش کننده DVD فراهم می کند.
VOD چیست و چه کاربردی دارد؟
VOD چیست ؟ VOD در واقع مخفف Video on Demand است و به فارسی به معنای ویدئو هنگام درخواست می باشد. سیستم های VOD یک فناوری IPTV هستند که توسط آن کاربران می توانند محتوای صوتی و تصویری شامل برنامه ها و فیلم ها را در زمان دلخواه خود از خانه و یا هر مکان دیگر به وسیله کامپیوتر، گوشی های موبایل یا تلویزیون تماشا کنند. در واقع VOD یک سیستم انعطاف پذیر است و با استفاده از آن دیگر نیازی نیست که یک برنامه را در زمان پخش سراسری آن تماشا کرد. این سرویس برای مشتریان همچنین امکان جلو زدن، عقب زدن و یا مکث برنامه را درست مثل پخش کننده DVD فراهم می کند.
مشتریان می توانند برنامه های مورد علاقه خود را از میان طیف گسترده ای از VOD که معمولاً با اشتراک IPTV همراه است انتخاب کنند. با توجه به اینکه VOD ها در دسته های مختلفی طبقه بندی می شوند، بنابراین کاربران می توانند خیلی سریع و آسان برنامه های دلخواه خود را پیدا کنند. این سرویس به شرکت ها امکان می دهد تا یک تجربه مشاهده با کیفیت بالا را برای مشتریان خود ایجاد نمایند. سرویس VOD اغلب در تلویزیون ها و همچنین رایانه های رومیزی و لپ تاپ، دستگاه های تلفن همراه و سایر فناوری های متصل به اینترنت ارائه می شود.
تا اینجا شما را تا حدودی با مفهوم کلی VOD آشنا کردیم. اگر می خواهید بدانید مزایای VOD چیست و چه کاربردی دارد، ادامه مطلب را دنبال کنید.
مزیت سرویس های VOD چیست ؟
باید گفت بزرگ ترین مزیت سرویس های VOD راحتی کاربر برای تماشای برنامه دلخواه است. به عبارت دیگر کاربران برای تماشای یک برنامه نیازی به تنظیم زمان خود برای رسیدن به زمان پخش برنامه ندارند و می توانند در هر زمانی که امکان پذیر است برنامه مورد علاقه خود را تماشا کنند.
کاربردهای سرویس های VOD چیست ؟
مفهوم VOD چیز جدیدی نیست. نخستین سرویس VOD تجاری در اوایل دهه ۱۹۹۰ در هنگ کنگ راه اندازی شد. بعد از آن اروپا و ایالات متحده نیز به گسترش این سیستم ها در سراسر جهان کمک کردند. به طوری که در حال حاضر بیشترین نرخ استفاده جهانی از VOD به ایالات متحده تعلق دارد.
از سرویس های VOD در مؤسسات آموزشی و در محیط های ارائه دهنده ویدئو کنفرانس نیز استفاده می کنند. VOD در بیشتر هتل های سطح بالا نیز ارائه می شود.
ناگفته نماند برخی از شرکت های هواپیمایی بزرگ از سرویس VOD به عنوان سرگرمی مسافران در حین پرواز استفاده می کنند. در واقع این سرویس در هواپیما با صفحه نمایش های شخصی که در پشت یا دسته صندلی ها تعبیه شده است و یا به کمک دستگاه های پخش قابل حمل پخش می گردد.
برخی از سرویسهای VOD مانند نتفلیکس برای کاربران خود یک حق اشتراک تعریف کرده اند. به این ترتیب کاربران می توانند به صورت ماهانه آبونمان این سرویس را پرداخت کرده و به محتویات این سرویس دسترسی پیدا کنند. البته سرویس هایی نیز وجود دارند که از یک مدل مبتنی بر تبلیغات برای کسب درآمد استفاده میکنند. بنابراین شرکت های ارائه دهنده این سرویس ها دسترسی به محتوا را برای کاربران خود رایگان کرده اند، اما در عوض درآمد اصلی آنها از فروش تبلیغات است.
تلویزیون اینترنتی یکی از انواع VOD است که هم اکنون طرفداران زیادی پیدا کرده است. علاوه بر این دسترسی به VOD توسط اپلیکیشنهای دسکتاپ مانند آیتونز نیز ممکن است.
فناوری ویدئو هنگام درخواست چگونه کار می کند ؟
برای تهیه ویدئو هنگام درخواست، محتوای ویدیو باید به قالب دیجیتال تبدیل گردد و سپس در یک سرور ویدیویی ذخیره شود. این ویدئو قبل از انتقال از طریق اتصال به اینترنت فشرده می شود. هنگامی که داده ها دریافت می شوند، رمزگشایی شده و در دستگاه کاربر ذخیره می شوند که در این صورت امکاناتی نظیر توقف برنامه و یا جلو و عقب زدن آن نیز فراهم می شود.
سیستم های VOD تلویزیونی قادر هستند محتویات صوتی و تصویری خود را توسط یک دستگاه گیرنده دیجیتال تلویزیونی که عموما با نام Set Top Box شناخته می شود و یا یک کامپیوتر یا دستگاه های دیگر، استریم (stream) کنند. VOD به کاربر این امکان را می دهد تا بلافاصله در لحظه دریافت، محتویات را تماشا کند و یا در غیر صورت آنها را روی کامپیوتر، دستگاه های ضبط دیجیتال ویدئو و یا پخشکننده های قابلحمل دانلود و ذخیره نماید و هر زمان که مقدور بود یا تمایل داشت، آن را تماشا نماید.
انواع VOD چیست ؟
-
TVOD
TVOD یا همان ویدئو هنگام درخواست تراکنشی یکی از روش های توزیع محتوا است که در آن هر مشتری به ازای دریافت هر بخش از محتوای VOD ، هزینه ای را میپردازد. TVOD شامل فروش مستقیم الکترونیکی (EST) و دانلود کرایهای (DTR) است. در روش اول زمان دسترسی نامحدود و در روش دوم زمان دسترسی محدود تعریف شده است. آیتونز و گوگل پلی از نمونه سرویس های TVOD مطرح می باشد.
-
NVOD
در Near Video in Demand) NVOD) از تکنیک پرداخت به ازای تماشا استفاده می کند. این سرویس توسط ماهوارهها و شبکههای تلویزیونی کابلی ارائه می گردد. این سیستم چندین کپی از یک برنامه در فواصل زمانی کوتاهی (معمولاً ۱۰ تا ۲۰ دقیقه) پخش می کند. بنابراین بینندگان را قادر می سازد تا در زمان غیر از پخش اصلی نیز برنامه مورد علاقه خود را تماشا کنند. این مکانیسم به پهنای باند وابسته است بنابراین فقط برای اپراتورهای بزرگ که از ظرفیت و پهنای باند زیادی برخوردار هستند مناسب است.
-
Catch up TV
شبکههای تلویزیونی زیادی هستند که در حال حاضر از Catch up TV استفاده می کنند. این سرویس مدت زمان خاصی بعد از پخش اصلی را برای تماشا برنامه اجازه می دهد.
-
روش دریافت آبونمان
مدل کسب و کاری آبونمان در سرویسهای VOD یا SVOD استفاده شده است. در این سرویس ها مشترکان باید به صورت ماهانه مبلغی را پرداخت نمایند تا بتوانند دسترسی نامحدودی به برنامهها داشته باشند. نت فلیکس، Hulu Plus و پرایم ویدئو از جمله سرویس های پیرو این مدل کسب و کار هستند.
-
Push VOD
تکنیک Push VOD توسط برخی از شبکهها بر روی سیستمهایی به کار می رود که با فقدان اتصالات برای ارائه ویدئو هنگام درخواست، رو به رو هستند. همچنین شبکههایی که خواستار بهینه سازی زیرساختهای استریم خود از طریق پیش بارگذاری (pre loading) محتواهای محبوب روی دستگاه کاربران هستند نیز از این تکنیک استفاده می کنند.
این نوع از سیستم VOD به کمک یک دستگاه شخصی ضبط کننده ویدئو PVR گزیده ای از محتواها را ذخیره می نماید. ذخیره سازی معمولا در خلال شب و یا در تمام طول روز با پهنای باند پایین صورت می گیرد. به این ترتیب کاربر می تواند هر زمان که تمایل داشت محتوای ذخیره شده را تماشا کند. البته به خاطر محدودیت فضای درایو PVR محتوای ذخیره شده تنها یک هفته بر روی آن باقی می ماند و مرتبا این محتوا بروز رسانی می گردد.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.